Thursday, July 19, 2012

朝日酒造~ASAHI SHUZO

久保田酒でお馴染みの朝日酒造より西村さんが来社されます。
それに伴って、サンフランシスコのMOSHI MOSHI レストランさんでイベント行いまーす。
朝日酒造と言えば、久保田酒のイメージがかなり強いのですが、実は他にもたくさん美味しいお酒を持ってらっしゃいます。
個人的に私が大好きなのは、”悟乃 越州”!
久保田酒より、ボディーがあり、ふくらみがあり、味わいがあり。。。しかし、朝日酒造さんならではの、透明感を持った綺麗なお酒、と言う個性は持ち合わせております。
とにかく、美味い!!!
アメリカでも他の地域では売っていないらしく、サンフランシスコ・ベイエリア在住のそこのアナタ!
ユー・アー・ソー・ラッキー!!!
是非、最寄の日本食レストランさんで探してみてくださーい!

Mr.Nishimura from ASAHI SHUZO which is famous for KUBOTA sake will be here next week.
We are planning a sake event at MOSHI MOSHI restaurant next week.
KUBOTA sake is very well known, but ASAHI SHUZO also make lots of other great sake.
Personally my favorite is GONO ESSHU.
Compare to KUBOTA MANJU sake, GONO ESSHU has body, flavor of rice, and is layered.
At this moment, you can only find it around here - San Francisco & Bay Area.
You are so lucky!
Please go check your favorite Japanese restaurants to enjoy GONO ESSHU.

Tuesday, July 3, 2012

尾瀬の雪どけ 大辛口純米酒~OZE NO YUKIDOKE OKARAKUCHI JUNMAI SHU~

♪ 夏がく~れば思い出す~、遥かな尾瀬、とお~い空~♪ を歌わずにはいれらなくなるようなお酒?の紹介で~す!
前回もご紹介しましたが、龍神酒造の杜氏・堀越さんが、御自ら造ったとおっしゃる ”尾瀬の雪どけ 大辛口純米酒”! 
堀越さんが頑張り過ぎて(?)、売り切れてしまいました。
今回手に入らなかった皆様、あと1ヶ月程、お待ち下され。

この大辛口、何が特徴かと言うと、やはり、”日本酒度+10と言う大辛口”。
お酒はドライにすればするほど、水っぽくなってしまいますが、この”尾瀬の雪どけ”はコクと旨みをそのまま残している、そして辛口のお酒のすっきりキレる後口を持つ、ナカナカの秀作なのです。
さらに!
冷と室温では、まるで違う顔を見せるこのお酒。
室温で飲んだ時は、最初にぽわ~んと感じるお米の甘み、その後旨みが口いっぱいに広がり、 しかし最後は、すっと消えていく潔さ。
是非、ぬる燗でも飲んでみたい一品です。
皆様も是非お試しあ~れ~。

Here is "OZE no Yuki Doke O Karakuchi Junmai Shu".
SMV is +10! means very dry sake.
Usually dry sake tends to be watery taste, because letting yeast keep eating sugar (so called fermentation) makes sake drier.
OZE is very dry, but still is full bodied with lots of Umami.
Of course, OZE has a great clean finish as dry sake, and it is great match with especially meat dishes.
How could they do it - dry but full bodied?
Mr.Horikoshi laughed and said "by natural talent as a Toji - a master sake brewer".
According to him, it is all about the timing.
Temperture, aroma, all other elements will tell him when to stop the fermentation.
It seems like Toji can communicate with Sake, and knows what is going on there.
No wonder why he has NO day off during sake brewing season!